در این مقاله به مهریه عندالمطالبه اشاره میکنیم:
یکی از مهمترین مسائل حقوق مالی که در قانون مدنی به آن اشاره شده مهریه است. مهریه مالی است که هم در عقد دائم و هم در عقد موقت در مالکیت زن قرار میگیرد. پس از آن زن میتواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را مطالبه کند و مرد موظف به پرداخت آن است. مهریه انواع مختلفی دارد که شامل مهر المسمی، مهر المثل و مهرالمتعه است. البته در سالهای اخیر انواع جدیدی از مهریه به نام مهریه عند المطالبه یا عندالاستطاعه نیز معرفی شده و برای زن و مرد میتوانند در مورد آن توافق کنند.
برای اطلاع از هزینه و کالت مطالبه مهریه،وکالت مطالبه نفقه،وکالت طلاق توافقی و … با کارشناسان سایت نسرین جعفری تماس بگیرید.
09126392845-02636517617
همانگونه که اشاره شد، مهریه مالی است که در زمان عقد مرد از سوی مرد برای پرداخت به زن مورد تعهد میشود. مهریه با توجه به تعهد پرداخت شامل دو نوع مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه است.
در مهریه از نوع عندالمطالبه زن میتواند هر زمان که مایل باشد، برای دریافت آن اقدام کند. در این صورت مرد موظف به پرداخت تمامی مهریه است. در صورت عدم پرداخت نیز زن میتواند با مراجعه به دادگاه خانواده از مرد شکایت کند و حتی دادگاه حکم به زندان رفتن مرد هم خواهد داد. به علاوه زن میتواند در صورت عدم دریافت مهریه تمکین نکند. ولی در مهریه عندالاستطاعه زن تنها در صورت داشتن توان مالی توسط مرد برای پرداخت مهریه میتواند به دریافت آن اقدام کند. زن و مرد میتوانند با توافق بخشی از مهریه را به صورت عندالمطالبه و بخشی را به صورت عندالاستطاعه تعیین کنند.
مهریه چه از نوع عندالمطالبه و چه از نوع عندالاستطاعه در طلاق نیز باید در صورت درخواست زن توسط مرد پرداخت شود. البته در صورتی که طلاق از نوع توافقی باشد، به دلیل اهمیت توافق زوجین برای دادگاه، دریافت یا عدم دریافت مهریه نیز مانند نفقه، حضانت فرزندان و غیره بنا به توافق میان زوجین خواهد بود. این توافق میتواند به صورت بخشیدن مهریه در قبال طلاق یا دریافت تمام مهریه یا بخشی از آن توسط زن از طرف مرد باشد.
قانون جدید مهریه عندالمطالبه در مورد روز ملاک پرداخت مهریه، آن را نه در روز اقامه دعوا و دادخواست توسط زن، بلکه پس از صدور حکم دادگاه و مطابق با نرخ روز اعلام کرده است.
به علاوه منظور از قانون جدید مهریه امکان قرار دادن مهریه فقط تا میزان 110 عدد سکه بهار آزادی یا معادل نیست. بلکه منظور این است که تا 110 عدد سکه شامل ضمانت اجرای ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی خواهد شد. بنابراین باقی مانده مبلغ یعنی میزان بیش از 110 عدد سکه به صورت اقساط قابل پرداخت است.
زن میتواند برای گرفتن مهریه چه عندالمطالبه و چه عندالاستطاعه به دادگاه خانواده مراجعه کند. همچنین امکان دریافت مهریه از طریق مراجعه به مراکز احکام، مراکز قضایی و همچنین اجرای ثبت فراهم است. در این صورت مرد میتواند در مدت زمان تعیین شده توسط دادگاه به پرداخت مهریه اقدام کند. در صورت عدم پرداخت مهریه زن امکان دارد حکم جلب مرد را گرفته و حتی او را روانه زندان کند.
امکان شکایت برای گرفتن مهریه به صورت اینترنتی هم امکانپذیر است. در این صورت بررسی دادخواست توسط دادگاه ثبتی سریعتر از دادگاه انجام میشود.
مطابق با قانون جدید، عدم پرداخت مهریه تا ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل آن توسط مرد، نوعی جرم مالی به حساب میآید و میتواند منجر به صدور حکم جلب مرد شود. ولی در مورد مازاد آن حتی در صورت عدم پرداخت حکم جلب صادر نمیشود و امکان زندانی شدن برای آن وجود ندارد.
بنابراین در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد، زن میتواند با مراجعه به دادگاه خانواده برای تا میزان 110 سکه حکم جلب مرد را گرفته و او را روانه زندان کند. البته در صورت ثابت شدن اعسار و عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، امکان پرداخت قسطی توسط دادگاه برای مرد فراهم میشود.
پس از مطالبه مهریه عندالمطالبه توسط زن، مرد در صورت داشتن توان مالی به پرداخت آن اقدام میکند. در غیر این صورت و اگر مرد توانایی مالی نداشته باشد، میتواند به دادگاه دادخواست اعسار از نحوه پرداخت مهریه را ارائه داده و درخواست قسط بندی کند. البته تا زمان عدم رسیدگی و تعیین تکلیف در مورد دادخواست اعسار حکم جلب اجرا نمیشود.
پس از تعیین تکلیف، در صورت پذیرش دادخواست اعسار توسط دادگاه، متناسب با وضعیت مالی مرد، برای پرداخت مهریه یک قسط بندی به صورت پرداخت پیش قسط و اقساط ماهیانه مشخص میشود. نکته مهم در این زمینه عدم وجود میزان و ملاک برای تعیین اقساط مهریه است. در واقع تعیین تعداد و میزان اقساط کاملا به نظر و حکم قاضی پرونده بستگی دارد. البته قاضی در این مورد بر اساس میزان مهریه، توان مالی مرد و دفاعیات زن تصمیمگیری میکند.
همچنین لازم است به این نکته هم توجه کنید که در صورت درخواست طلاق از طرف مرد، رویه دادگاهها در مورد مهریه سختگیرانهتر است. به گونهای که امکان عدم پذیرش اعسار مرد افزایش مییابد. حتی در صورت پذیرش نیز معمولا پیشقسط سنگینتری برای زوج تعیین میشود.
به طور کلی با توجه به ماده 22 قانون حمایت از خانواده که وصول و پرداخت میزان مهریه بیش از 110 سکه را وابسته به توانایی مالی مرد دانسته است، مرد وظیفه پرداخت میزان 110 سکه را دارد و میتوان گفت میزان مهریه عندالمطالبه برابر با 110 سکه است.
همچنین با توجه به رویه دادگاهها و پس از بررسی و استعلام میزان داراییها و اموال مرد، مهریه چه عندالمطالبه باشد و چه عندالاستطاعه، باید متناسب با میزان درآمد و داراییهای مرد یا به صورت یکجا یا به صورت اقساطی به زن پرداخت شود.
اعسار مهریه به معنی عدم توانایی زوج در پرداخت مهریه زن است. البته این اعسار باید توسط دادگاه مورد بررسی و پذیرش قرار گیرد. در این صورت دادگاه حکم به پرداخت مهریه به صورت اقساطی خواهد داد. بنابراین مرد پس از محکوم شدن به پرداخت مهریه میتواند در صورت عدم توانایی مالی دادخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه کند تا موضوع اعسار مهریه مورد تحقیق قرار گیرد.